Middelen met een hoge PH-waarde, hoger dan 9, of middelen met een lage PH-waarde, van 1 tot 5 moet men niet gebruiken. Het gevaar bestaat dat de natuursteen wordt aangetast door het product. Gebruik dus geen zure schoonmaakproducten zoals toiletreinigers om kalksteenhoudende natuursteen te reinigen.

Dof gelopen vloeren of bladen kunnen door kristallisatie of polijsten weer veel van hun verloren glans terugkrijgen. Indien er echter krassen of hoogteverschillen verwijderd moeten worden, dan moet het natuursteen geschuurd worden alvorens het gepolijst wordt. Gebroken tegels of platen kunnen voor het schuren vervangen worden door nieuwe tegels of platen in elke willekeurige afmeting.

Het onderhoud van het natuursteen is afhankelijk van de manier waarop u het heeft beschermd. Indien het natuursteen is beschermd met een harde polymeerwas, is het aan te raden een reinigings/onderhoudsproduct te gebruiken waar ook dat wasproduct in verwerkt is. Men kan het natuursteen altijd reinigen met een neutraal reinigingsmiddel zoals groene zeep. Gebruik in ieder geval nooit zure reinigingsmiddelen zoals toilet/bad-kamerreinigers. Een neutraal reinigingsmiddel heeft een PH-waarde tussen de 5,5 en 6.

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk met een neutraal reinigingsmiddel vlekken opneemt. Vooral bij zachte natuursteensoorten is de kans op het indringen van vet, olie of andere agressieve vloeistoffen groot. Als men de vlekken er niet met reinigingsmiddelen uit krijgt, dan moet het natuursteen gekristalliseerd of gepolijst worden en in het uiterste geval geschuurd.

Subcategorieën